Zabieg ten to nagrzewanie tkanek za pomocą lampy Sollux o silnym świetle podczerwonym. Podczas naświetlania lampą dochodzi do dość głębokiego przegrzania tkanek, tym samym uaktywniają się procesy przekrwienia tkanek nawet w głębokich, chorobowo zmienionych miejscach.

Dzięki ogrzaniu promieniowaniem uzyskuje się miejscową poprawę ukrwienia oraz pobudzenie procesów metabolicznych. W wyniku podwyższenia progu bólu naświetlanie w seriach działa przeciwbólowo. Stosowanie w trakcie zabiegu różnej barwy filtrów rozszerza skutecznie zakres możliwości leczniczych lampy.

Filtr niebieski - przepuszcza promienie niebieskie i ogranicza cieplne, wykazując w ten sposób działanie przeciwbólowe, uspokajające, obkurczające naczynia krwionośne. Stosuje się go w nerwobólach, stanach pourazowych, zaburzeniach naczynioruchowych, chorobie zwyrodnieniowej, odmrożeniach i przeczulicy.Filtr czerwony - przepuszcza promienie czerwone widzialne i podczerwone. Stosowany w stanach zapalnych tkanek miękkich, w celu przyśpieszenia resorpcji wysięków, mięśniobólach i źle gojących się ranach.

LAMPA SOLLUX

WSKAZANIA:

•przewlekłe stany zapalne układu ruchu,

•dawne zmiany pourazowe,

•nerwobóle,

•bóle kręgosłupa,

•bóle stawów,

•zapalenie zatok

PRZECIWWSKAZANIA:

•czynna gruźlica płuc,

niewyrównane wady zastawkowe,

•skłonność do krwawień, miesiączka,