KWIECIEŃ  2018

ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZCZEPIENIE!

Pneumokoki to bakterie należące do najczęstszych przyczyn poważnych zakażeń bakteryjnych u dzieci. Często osiedlają się w gardle lub nosie, nie wywołując objawów choroby u zdrowych dzieci. Nosiciele (także osoby dorosłe) mogą jednak stanowić źródło zakażenia dla innych osób wrażliwych na zachorowanie, a w pewnych sytuacjach także sami chorują.

Pneumokoki najczęściej wywołują zapalenia górnych dróg oddechowych (ostre zapalenie ucha środkowego, zapalenie zatok przynosowych), ale u niektórych dzieci i osób dorosłych mogą powodować ciężkie, zagrażające życiu zakażenia inwazyjne, do których należą m.in. sepsa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie płuc, zapalenie stawów.

Na poważne choroby wywołane przez pneumokoki chorują najczęściej dzieci do 5. roku życia, ale najwięcej powikłań i ciężkich zakażeń inwazyjnych występuje w pierwszych dwóch latach.

Jeżeli twoje dziecko urodziło się w latach 2013–2016 i nie było zaszczepione przeciwko pneumokokom – możesz to zrobić teraz bezpłatnie od 20 marca do 29 czerwca 2018 r.

W tym terminie bezpłatną szczepionkę otrzymają dzieci w wieku do 5 lat, które nie podlegają obowiązkowi szczepień przeciwko pneumokokom.

Aby skorzystać ze szczepienia wystarczy zgłosić się do swojego lekarza pierwszego kontaktu. Szczepienia są dobrowolne, obejmują dzieci, które, po wcześniejszym umówieniu na wizytę, zgłoszą się do lekarza do 20 kwietnia br.

Szczepienie jest wykonywane przy użyciu 10-walentnej szczepionki. Schemat szczepienia składa się z dwóch dawek podawanych w odstępie dwóch miesięcy.

Szczepienia będą realizowane przez przychodnie od 20 marca do 29 czerwca br.

Przychodnia Fundacji Swoboda

Zapraszamy na Bezpłatne Komputerowe Badanie Wzroku.

Przychodnia Fundacji "Swoboda"

17 Kwietnia 2018 r.

Od godz. 13.30 - 15.00

Przyjdź, zobacz nie przegap!!!!

Zapisy pod numerem telefonu

42 710 75 46 lub osobiście w naszej przychodni.

Z A P R A S Z A M Y