ul. Sosnowa 4

95-015 Głowno

KRIOLIPOLIZA

Co to jest Kriolipoliza?

To metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy). Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Na skutek mrożenia, lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny. Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy.

Czy jest to bolesne?

Zabieg jest nieinwazyjny i raczej bezbolesny, chociaż można poczuć zimno i odczucie zasysania skóry. Mogą pojawić się zaczerwienienia i siniaki. W przypadku niektórych pacjentów może też wystąpić osłabienie czucia w obszarze skóry poddanej zabiegowi.

Jak wygląda zabieg?

Zabieg trwa godzinę. Specjalny aplikator zostaje przyłożony do obszaru, z którego chcemy pozbyć się tłuszczyku. Aplikator jest próżniowy i zasysa tkankę. Dzięki aplikatorowi zostaje pobrane ciepło z komórek, zgodnie z wybranym profilem zabiegowym. Czujniki wbudowane w aplikator są połączone z panelem sterowania w celu stałego monitorowania i regulowania chłodzenia. Głównym celem zabiegu jest takie ochłodzenie komórek tłuszczowych, aby spowodować ich obumarcie. Zamrożone komórki tłuszczowe stopniowo są eliminowane i wydalane z organizmu, dzięki czemu z tygodnia na tydzień po zabiegu grubość tkanki tłuszczowej maleje.

Jakie są efekty kriolipolizy?

Rezultaty nie są widoczne zaraz po zabiegu. Uszkodzone komórki tłuszczowe uwalniane są bowiem z organizmu stopniowo, co powoduje powolne wysmuklenie ciała. Pomimo tego, że kriolipoliza wykonywana jest bez nacięć chirurgicznych i igieł to usuwa aż do 40% tkanki tłuszczowej z danego obszaru. Aby zwiększyć jej skuteczność warto kilka razy powtórzyć cały proces, najlepiej w odstępach ok. 5 tygodni.

Zabieg kriolipolizy to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą pozbyć się mankamentów figury bez nadmiernej ingerencji w swoje ciało. Nowoczesna metoda w połączeniu z prawidłową dietą oraz aktywnością fizyczną pozwala osiągnąć zadowalające i trwałe efekty.

Ośrodek Rehabilitacji i Profilaktyki Zdrowia

tel. 42 719 07 40 wew. 203