Fundacja "Swoboda"

Głowno ul. Sosnowa 4

tel.  42 710 75 46

CIEKAWOSTKI I AKTUALNOŚCI

ZŁOCISTE KOTLETY Z SERA I KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:

•56 g Jaja kurze całe
•110 g Bułka tarta
•60 g Kasza jaglana
•250 g Mazurski smak twaróg
  półtłusty "Mlekpol"
•30 ml Olej rzepakowy, uniwersalny 
•50 g Por
•3 g Przyprawy - tymianek, suszony
•5 g Sól biała

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić, natomiast białą część pora należy pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego pora wrzucić na patelnię z gorącym olejem i dodać sól oraz tymianek. Mieszać, aż zmięknie. Twaróg rozdrobnić, dodać do niego kaszę jaglaną, 1 jajko oraz uprzednio usmażonego pora i wymieszać wszystko. Następnie przechodzimy do formowania kotletów ręcznie, które należy obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię położyć kotleciki i smażyć około 1-2 min. na każdą stronę, aż nabiorą złocistego koloru.

 

Bardzo zdrowe i szybkie w przygotowaniu bezmięsne kotlety, które idealnie nadają się na codzienny obiad. 

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 1248 kcal

Energia (kj) 5213.00 kj

Białko 66.59 g

Tłuszcz 49.63 g

Węglowodany ogółem 142.68 g

Błonnik pokarmowy 11.09 g

Cholesterol 244.10 mg

DIETETYCZNE FRYTKI Z SELERA

PRZEPISY

Niezwykle proste w przygotowaniu i zdrowe frytki z selera są idealną dietetyczną alternatywą dla frytek ziemniaczanych.

•30 ml Olej rzepakowy, uniwersalny

•1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony

•325 g Seler korzeniowy

•5 g Sól biała

•5 g Tymianek, świeży

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 344 kcal

Energia (kj) 1423.00 kj

Białko 5.59 g

Tłuszcz 31.10 g

Węglowodany ogółem 26.88 g

Błonnik pokarmowy 16.90 g

Cholesterol 0.00 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Seler myjemy i obieramy, po obraniu kroimy go w plastry, a następnie w prostokąty tak, aby wyglądał jak frytki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy je olejem, solimy i posypujemy pieprzem oraz ulubionymi ziołami jak np. tymiankiem. Wstawiamy doprawione selerowe frytki do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 40 min pamiętając o tym, iż w międzyczasie należy je obrócić.

DIETETYCZNE CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKAMI

 

Ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem są bardzo smaczną alternatywą dla niezdrowych słodkich przekąsek.

Składniki:

56 g Jaja kurze - JEDNO średnie jajko (60g)

8 g Cynamon

180 g Jabłko

10 ml Oliwa z oliwek

55 g Płatki owsiane

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 462 kcal

Energia (kj) 1926.00 kj

Białko 13.69 g

Tłuszcz 19.44 g

Węglowodany ogółem 66.65 g

Błonnik pokarmowy 11.65 g

Cholesterol 201.60 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, do startego jabłka wbijamy jajko, a następnie za pomocą blendera miksujemy je razem, po czym dodajemy oliwę z oliwek oraz cynamon, a następnie płatki owsiane i mieszamy dokładnie.

Gotową masę odstawiamy na 20 min. aby płatki owsiane wsiąknęły wodę, więc w międzyczasie warto przygotować blachę nakładając na nią folię do pieczenia.

 

Ciasteczka nakładając łyżką na folię formujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 min.

JABŁKO Z GRILLA

Szybki sposób na jabłka inaczej do zjedzenia jako deser podczas grillowania

Składniki:

  • 1 g Cynamon
  • 180 g Jabłko

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 86 kcal

Energia (kj) 359.00 kj

Białko 0.76 g

Tłuszcz 0.73 g

Węglowodany ogółem 22.59 g

Błonnik pokarmowy 4.13 g

Cholesterol 0.00 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłko obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne nożem. Kroimy je na grube plastry około 2 cm i grillujemy ok 5 min z każdej strony. Po grillowaniu posypujemy jabłka cynamonem według uznania.

KREM Z BROKUŁÓW I MARCHEWKI

Pożywna zupa sezonowa dla dbających o zdrowie

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 229 kcal

Energia (kj) 949.00 kj

Białko 14.99 g

Tłuszcz 2.64 g

Węglowodany ogółem 53.52 g

Błonnik pokarmowy 18.30 g

Cholesterol 2.40 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do gotującej się wody doprawionej uprzednio przyprawą warzywną (vegeta) wrzucamy marchewki i rozdrobnionego brokuła. Gotujemy około 20 min aż zmiękną.

 

Kiedy się ugotują odlewamy 2/3 wody i resztę wody z warzywami wrzucamy do blendera lub miksujemy na bardzo wysokich obrotach. Odstawiamy do przestygnięcia i danie jest gotowe.

Składniki:

 

300 g Brokuły

30 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu

300 g Marchew

24 g Vegeta natur do sałatek Podravka

Przepisy zaczerpnięto z www.dietetykpro.pl

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

Pożywna sałatka z wędzoną rybą, pomidorami i cebulką idealna na kolację

Składniki:

90 g Bułka grahamka

105 g Cebula czerwona

6 g Cukier

75 g Dorsz, wędzony

9 ml Ocet jabłkowy

50 ml Olej rzepakowy, uniwersalny

12 g Pietruszka, natka

170 g Pomidor

1 g Przyprawy - pieprz czerwony / cayenne, suszony

120 g Roszponka Lidl

5 g Sól biała

Wartości odżywcze (3 porcje)

Energia (kcal) 854 kcal

Energia (kj) 3566.00 kj

Białko 30.56 g

Tłuszcz 53.37 g

Węglowodany ogółem 73.11 g

Błonnik pokarmowy 10.63 g

Cholesterol 37.50 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę kroimy na małe kawałki i wkładamy do miseczki, skrapiamy octem i odstawiamy na 15 min. Pomidor obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą i zalewany olejem. Bułkę kroimy w cienkie kromki ok 1,5 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza aż się zarumienią. Mięso z ryby oddzielamy od ości, na talerzu układamy sałatę, kawałki ryby i natkę pietruszki. Pomidor i cebulę zalaną olejem doprawiamy do smaku pieprzem czerwonym i polewamy sałatkę. Z boku układamy grzanki.

RISOTTO Z SEREM I SZPINAKIEM

Przepis na szybkie i zdrowe danie obiadowe. Ryż kolorowy jest mieszanką 3 rodzajów ryżu: ryżu paraboiled, dzikiego i czerwonego. Nie dość, że pięknie prezentuje się na talerzu bogaty jest w witaminy

B¹ i B³.

Składniki:

10 g Czosnek

10 ml Oliwa z oliwek

5 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony

250 g Ryż biały kleisty, gotowany

150 g Ser feta

20 g Skórka pomarańczowa

5 g Sól Himalajska Sante 350g

200 g Szpinak w liściach Bonduelle Polska S.A. - Warszawa

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 763 kcal

Energia (kj) 3184.00 kj

Białko 39.19 g

Tłuszcz 35.18 g

Węglowodany ogółem 70.93 g

Błonnik pokarmowy 11.06 g

Cholesterol 133.50 mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gotujemy ryż 20 min. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy świeże liście szpinaku lub mrożony szpinak i dusimy przez 10-12 min.

Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy wcześniej ugotowany ryż.

Mieszamy i dodajemy wedle uznania przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i stratą skórką pomarańczy.